SlovenskýMagyarEnglish

Sportoljunk együtt – Összefogásban Ete és Nagykeszi

Sajtóközelmény
Sportoljunk együtt – Összefogásban Ete és Nagykeszi

Megjelentetésre 2021. július 31./ Azonnali megjelentetésre
Sajtókapcsolat: Csóka Lajos, Nagykeszi község polgármestere

A felvidéki Nagykeszi község 2009 óta ápol testvértelepülési kapcsolatot az anyaországi Ete településsel. A két érintett településben számos fejlesztés valósult meg a régió élhetőbbé válása érdekében. Nagykeszi több projektben is részt vett: kitakarította a Duna mentét, különböző rendezvényeket szervezett, igyekezett szépíteni környezetét.

Ete községben faluközpont, játszótér, valamint Integrált Közösségi- és Szolgáltató Tér épült; új labdarúgó pályát alakítottak ki; megoldották a szennyvízelvezetési és tisztítási problémát; továbbá részt vettek a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében a "Takarítsuk ki a Duna mentét" elnevezésű pályázati projektben is.

A munka azonban itt nem ért véget: a „Sportoljunk együtt – Összefogásban Ete és Nagykeszi” (SKHU/WETA/1901/1.1/119) elnevezésű projekt részeként mindkét településen új, 100 m² alapterületű többfunkciós edzőpark épül – az INTERREG V-A Szlovákia Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapja keretén belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap 49 330,04 Eurónyi társfinanszírozásával, valamint közös rendezvények is megvalósulnak. A projekt teljes költségvetése 58 035,36 Euró.

Az érdeklődők a szabadtéri edzőparkokban olyan eszközöket próbalhatnak majd ki, mint például ferde pad, függőleges és vízszintes létra, alacsony nyújtó, alacsony párhuzamos korlát, ferde korlát vagy kétrészes magas nyújtó. Az átadásukra majd ünnepélyes keret között kerül sor sport-és egészségnap kíséretében. A rendezvény keretén belül az érdeklődők ingyenes fizikai és mentális állapotfelmérésen, szűrővizsgálatokon és előadásokon vehetnek részt, továbbá kipróbálhatják az átadásra kerülő szabadtéri edzőparkot is.

A pályázat tevékenységeinek megvalósítása viszont a 2021. július 31-ei nyitó konferenciával veszi kezdetét az Etei Művelődési központban, ahol Csóka Lajos, Nagykeszi község polgármestere, illetve Gyüsziné Rohonczi Anita, Ete község polgármesterasszony ismerteti a pályázat tervezett tevékenységeit és várható kimeneteleit.

A közös pályázat célja a határon átnyúló társadalmi kohézió erősítése Ete és Nagykeszi községek között. A projektnek köszönhetően az endogén természeti és kulturális lehetőségek hatékony kihasználása hozzájárul a helyi gazdaság fejlődéséhez, a társadalmi, gazdasági és területi kohézió növeléséhez, valamint a régióba látogatók számának gyarapodásához. A projektfelek különböző kommunikációs csatornák kihasználásával népszerűsítik régiójukat és a projekt által hozzáadott értékeket, emelik annak köztudatba való beépülését, ismertségét, mely a turizmus és gazdasági fellendülés egyik fontos feltétele.

A nyomtatott helyi sajtóban, honlapon, ismertető jellegű kiadványokban közösen mutatják be annak kulturális, történelmi, természeti és turisztikai kincseit és értekeit.

A projekt hosszútávú célja a határon átnyúló kapcsolat megőrzése és ápolása egyes települések között. A többfunkciós játszóterek kialakításával az odalátogatók lehetőséget kapnak az aktív pihenésre, fizikai és szellemi kikapcsolódásra és egészségi állapotuk felmérésére. Az edzőpark kiépítése szintén hozzájárul a közösségi élet javításához, a településkép fejlesztéséhez és a lakosság egészségi állapotának, életminőségének javításához. A programkínálat bővítése mindkét községben elősegíti a térségbe érkező turisták forgalmának növekedését.

Jelen sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

További információért forduljon bizalommal:
Csóka Lajos
polgármester, Nagykeszi

E-mail: csokalajos@velkekosihy.sk
Telefonszám: +421 35 7794 183
Honlap: https://www.velkekosihy.sk/